Gyakori kérdéseitek
A mini kivi (Actinidia arguta) a jól ismert szőrös kivi „kistestvére”, de sok szempontból még különlegesebb. Teljesen sima, vékony héjú, így héjastul fogyasztható. Íze édes, lédús és aromás. Mérete kisebb, nagyjából egy nagyobb szőlőszem vagy apró szilva nagyságú, de ennek ellenére kimagasló vitamin- és antioxidáns-tartalmú, ezért igazi vitaminbomba.
A növény eredetileg Dél-Szibéria és Kelet-Ázsia hegyvidéki, hűvös erdős területeiről származik, ahol a hideg telekhez is alkalmazkodott. Ennek köszönhető, hogy a mini kivi Európában is jól érzi magát, és akár –25 °C-ot is elvisel. A ma kereskedelmi forgalomban kapható fajták nagy részét Új-Zélandon nemesítették.
Magyarországon a mini kivi általában szeptember közepétől október elejéig/végéig érik, de a pontos szüretidő az adott év időjárásától függ. A növény a 3. évtől kezd el először gyümölcsöt hozni.
Igen, több mint 18 féle mini kivi csemete érhető el nálunk, így akár saját kertedben is kipróbálhatod a termesztését. A friss gyümölcs azonban csak szeptember–október időszakban kapható, közvetlenül helyszíni vásárlással vagy kistermelőkön keresztül. A pontos lelőhelyeket a Facebook-oldalunkon tesszük közzé minden évben.
Válaszd ki a fajtákat, írd meg a darabszámot és az adataidat (név, cím, email, telefon), majd küldd el a rendelést a honlapunkon lévő kapcsolat űrlapon, email-en vagy Facebook üzenetben. A csomagot utánvéttel, néhány munkanapon belül megkapod.
A mini kivi ültetésekor fontos, hogy a növényeknek legyen elég helyük fejlődni. Körülbelül 4 méteres távolságot érdemes hagyni közöttük, mert később erőteljesen nőnek, hosszú indákat hoznak.
A mini kivik többsége kétlaki, ami azt jelenti, hogy van külön porzós (hím) és külön termős (női) növény. A beporzáshoz legalább egy porzós növényre szükség van. Általánosságban egyetlen hím növény 6-8 női tövet is képes beporozni, így elég belőle keveset ültetni.
Ha valaki egyszerűbb megoldást szeretne, léteznek öntermékeny fajták is, amelyekhez nem kell külön porzós növényt telepíteni, ezek egyedül is teremnek, bár terméshozamuk néha kisebb lehet, mint a kétlaki fajtáké.
Ültetni legjobb kora tavasszal vagy ősszel, amikor nincs nagy hőség és a növény könnyebben meggyökeresedik. Ha az időjárás engedi, a mini kiviket egészen addig lehet ültetni, amíg a talaj nincs tartósan átfagyva. Ez jellemzően december közepéig lehetséges. Enyhébb teleken akár még januárban is ültethető, de fontos, hogy a gyökérlabdát ne érje fagy. Tavasszal már a fagyok elmúltával biztonságos a kiültetés. A frissen kiültetett töveket az első hetekben érdemes alaposan beöntözni, hogy jól meginduljanak.
A mini kivi akkor érzi magát a legjobban, ha jó minőségű, laza, tápanyagban gazdag földbe kerül. Ültetéskor érdemes legalább 60 cm átmérőjű és 30-40 cm mély gödröt ásni, hogy a gyökereknek legyen bőven helyük terjeszkedni, mert a növény gyökérzete sekély, szétterülő. A talaj legyen jó vízáteresztő, vagyis ne álljon meg benne a víz, mert a minikivi gyökerei nem szeretik a tartósan nedves, agyagos közeget.
A mini kivi legjobban enyhén savanyú vagy semleges talajban érzi jól magát, ami azt jelenti, hogy a föld pH-értéke nagyjából 5,5 és 7 között ideális. Ha a kerted talaja túl kötött vagy agyagos, érdemes fellazítani komposzttal, jó minőségű virágfölddel vagy fenyőmulccsal (akár 50%-ig).
A humuszos, tápanyagban gazdag talaj különösen kedvező a mini kivinek, mert ebben gyorsabban fejlődik, erősebb gyökérzetet épít, és sokkal több gyümölcsöt hoz. Ültetéskor érdemes a kiásott földhöz legalább egy vödör komposztot vagy fenyőmulcsot keverni, hogy a növény már az első években is jól induljon.
Plusz tipp: nagyon hasznos, ha a gödör aljára 5–10 cm vastag kavicsréteget teszel vízelvezetőként. Ez segít megakadályozni a pangó vizet, különösen kötöttebb talaj esetén.
A minikivi gondozása nem bonyolult, de néhány dologra érdemes figyelni. Mivel ez a növény eredetileg mocsaras, párás fenyőerdők széléről származik, imádja a vizet. A száraz időszakokban rendszeresen öntözni kell, főleg a nyári nagy melegekben.
Kúszónövény lévén mindenképp szüksége van erős támasztékra, például rácsra, huzalos támrendszerre vagy pergolára, amin szépen fel tud futni, és így lombja rendezett, a gyümölcsök pedig könnyen szüretelhetők lesznek. Tavasszal jó, ha egy kis tápanyagot is kap, például komposztot vagy kevés szerves trágyát. A fenyőmulcsot és a tűlevelet különösen szereti, bármilyen mennyiségben meghálálja, mert segít savanyítani és lazítani a talajt, ami ideális számára.
Érdekesség, hogy a minikivi egészen hidegtűrő, akár –25 °C-ig is elviseli a telet, így a kertbe ültetve is biztonságosan termeszthető. Jelenleg nincs jelentős természetes kártevője, így vegyszerek nélkül is könnyen és biztonságosan nevelhető, ezért ideális választás azoknak, akik egészséges, vegyszermentes gyümölcsöt szeretnének a kertjükbe.
Télen érdemes elvégezni a fő metszést: ilyenkor eltávolítjuk a felesleges, zsúfolt vesszőket, visszavágjuk a tavalyi termőhajtásokat 6–10 rügyre, és megújítjuk az elöregedett részeket. Fontos, hogy a hosszú termővesszőket meghagyjuk, mert a vessző utolsó kétharmadán fejlődik a következő évi termés, míg az első harmadán alakulnak ki a rákövetkező év termővesszői.
Fontos tudni, hogy a kivi erősen „könnyezik” (nedvet ereszt), ha túl későn vagy a rügyfakadás közelében vágunk, ezért metszeni csak mély nyugalmi állapotban, a nedvkeringés indulása előtt ajánlott.
Nyáron zöldmetszéssel alakítjuk a növényt. Ritkítjuk a túl sűrű lombot, és a kivi fürtök után, a rügy előtt kell a vesszőt elvágni, hogy a gyümölcsök nagyobbra nőjenek és jobban érjenek.
Csemete korban a minikivit elsősorban irányítani kell: válassz ki 1 vagy 2 erős főhajtást, és vezesd fel a támrendszerre, a többi oldalhajtást vágd le. Az első 1–2 évben még nincs szükség erős metszésre, inkább a növény formáját alakítjuk és segítjük a fejlődését.
Később, amikor a növény már elérte a támrendszert és elkezd teremni, a metszés célja az, hogy a termőrészek folyamatosan megújuljanak, a lomb ne legyen túl sűrű, és a növény jól szellőzzön, ezért a letermett vesszőket mind le kell vágni.A rendszeres, éves metszés egészségesebb növényt és jobb minőségű termést eredményez.
Ha azonban azt szeretnénk, hogy a növény tovább fusson a támrendszeren, akkor a letermett vesszőket nem muszáj levágni, hanem tovább lehet vezetni őket a lomb kialakításához, ilyenkor a cél nem a termőrészek megújítása, hanem a növény szétterítése és formázása.
A mini kivit nem kell meghámozni, hiszen vékony héja ehető. Elég alaposan megmosni, és máris fogyasztható frissen. Kiváló alapanyag turmixokhoz, salátákhoz vagy süteményekhez is.
Hűtőszekrényben a mini kivi körülbelül egy-két hétig megőrzi frissességét. Érett állapotban gyorsabban puhul, ezért célszerű hidegen tárolni. Félbevágva, magozás nélkül is lefagyasztható, így akár a téli hónapokban is élvezhető.
A minikivi rendkívül gazdag C-vitaminban, emellett jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Antioxidánsai hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet védelméhez.
Igen! Sőt, kifejezetten ajánlott egészséges nassolnivalónak. Csak érdemes tudni, hogy a gyümölcs sok apró magot tartalmaz.
Igen, előzetes bejelentkezéssel szívesen fogadjuk a látogatókat – akár tanácskérés, osztálykirándulás vagy táborprogram céljából. Emellett évente két nyílt napot is tartunk: tavasszal, amikor virágba borul az ültetvény, és ősszel, amikor beérik a gyümölcs.
Vedd fel velünk a kapcsolatot!
Ha kérdésed van, vagy szeretnél növényeinkből rendelni, írj nekünk bátran!
Rendelés esetén az alábbi adatokat tüntesd fel:
Növény(ek) neve, darabszáma, név, email-cím, telefonszám, szállítási cím
Minikivi-ültetvény Dabason. Vegyszermentesen termesztett, ízletes és vitaminban gazdag gyümölcs közvetlenül a termelőtől.

